Många som lyssnar på musik, inte minst körverk och klassisk musik kanske har drömt om att hoppa in i en tidsmaskin och se Mozart, Carl Orff eller Arturo Toscanini live. Har man tillräckligt med pengar, men inte ha förmåga att bygga en tidsmaskin så kan man komma långt (längre vad många kanske tror) med exotisk Hi-Fi och ett dedikerat musikrum.
Musikrum är ett ganska generellt begrepp, och man kanske tänker att det kan vara ett studiorum men i det här sammanhanget syftar jag snarare på ett lyssningsrum. Lyssningsrum kan liksom studios vara akustikbyggt och ha påkostad utrustning. Skillnaden man kanske lägger i ett lyssningsrum är att man kanske prioriterar komfort, lyx och underhållning till skillnad från ett professionell studio för musikproduktion där man fokuserar mer på funktion och kanske ergonomi.
Skyddsutrustning
Först och främst, oavsett om man ska jobba med el eller fixa/bygga med något annat vill jag rekommendera att man införskaffar bra verktyg och ordentlig skyddsutrustning. Elektricitet liksom målning med giftiga färger eller andra farliga kemikalier bör hanteras varsamt då det kan vara hälsofarligt.
Dåliga verktyg som går av eller som slinter kan också innebära en säkerhetsrisk. Seriösa jobb, kräver seriös utrustning, så snåla inte in på det om du ändå har en ordentlig budget. Skruvdragare, hammare, borrmaskiner och allt annat du kan tänkas behöva finns hos Verktygshandlarn.se. Jag handlar gärna själv mina verktyg där eftersom att jag tycker att de har både vettiga priser och mycket god kvalité.
El och Elsäkerhet
När det gäller exempelvis högtalarkablar eller komponenter som innehåller likström (t.ex. bygge av dedikerad musikserver) kan en amatör genomföra detta om man läser på lite, men vad gäller rena elkablar och installation av t.ex. inbyggda rack eller 230v vägguttag så bör detta göras av en behörig elinstallatör. Du kan hitta elinstallatörer genom att Googla eller höra av dig någon lokal firma i närheten där du bor.
Akustikbehandling
Nu kommer vi till det roliga… det är ingen djupdykning men ändå lite generellt bra-att-veta kring hur man akustikbygger rum. Det finns mycket att läsa om man vill gå på djupet.
Denna artikel kanske mest lämpar sig för nyfikna och vetgiriga men är du helt seriös med att genomföra ett sådant projekt kan jag rekommendera att ta kontakt med någon etablerad Hi-Fi butik. Det finns några sådana i Stockholm t.ex. Reference Audio på götgatan men också i mindre städer runt om i landet.
Material och konstruktion
Det ställs generellt lite högre krav på ett professionellt inspelningsrum än ett lyssningsrum då man bör ha bland annat kontrollerade tidiga reflektioner och en rak frekvensgång. Det finns många krav och specifikationer som görs av specialister och yrkesmän. Många entusiaster kan ta in fristående konsulter både när bygger inspelningsrum och lyssningsrum.
I akustikbyggda rum drar man ofta elektricitet och till största delen olika slags kablar. Det kan man välja att göra i samband med att man ljudisolerar. Vill man göra en minimalistisk anläggning kan man dra högtalarkablar i väggar och göra någon mer diskret.
Många väljer dock av rent estetiska skäl (eller pg.a. placebo) att ha maffiga Hi-Fi kablar och det kan man också ha då det inte påverkar akustiken något nämnvärt. Min personliga favorit vad gäller högtalarkablar är Vincent Cable-line, men det finns en uppsjö snygga och bra kablar oavsett det gäller RCA, högtalarkablar, elkablar eller t.om. vägguttag.
Ljudisolering
Ljudisolering kan innebära många saker. Det kan t.ex. innebära att man inte vill störas av festande grannar eller bilar på gatan utanför. Hur ljudet fortplantas och ”låter” påverkas extremt mycket beroende på möblering och även isolering. Ljudvågorna studsar liksom på väggar och runt omkring oss. Vissa högtalare återger vissa frekvenser olika mycket, på olika sätt och med olika teknik eller materialval. Då förvrängs och påverkas ljudet på olika sätt när man spelar det i sin omgivning. Det kan låta som en bagatell, hur man inreder men om man strävar efter en högklassig musikupplevelse då är ett akustikbyggt rum A och O.